Borsa Rekor Seviyesini Test Etti! Borsada Rekor Kaç? Bist 100 Rekor
Son dönemdeki düzenlemelerin Borsa İstanbul üzerindeki etkisi, dalgalanmalara rağmen kararlı bir yükseliş gösteriyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikalarında gerçekleştirdiği değişiklikler, piyasalarda etkisini sürdürüyor. Bu gelişmeler arasında özellikle Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yaklaşan faiz kararı da büyük bir ilgiyle bekleniyor.
Salı günü itibarıyla BIST 100 endeksi, yüzde 0,76’lık bir artışla 7856 puandan açılış yaptı. Tarihi bir anı yaşayarak ilk defa 7900 puanın üzerine çıkan endeks, bu ivmeyi korudu. Gün içerisinde 7902 puanı gördü ve öğlen saatlerinde yüzde 0,80’lik bir artışla 7859,01 puanda işlem gördü.
Ancak KKM kararının etkisi, bankacılık endeksinin geride kalmasına neden oldu. Bankacılık endeksi, haftanın ikinci işlem gününe yüzde 0,86 primle başlasa da ilerleyen saatlerde yüzde 0,34’lük bir düşüşle 6926,01 puana indi.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 7870 ve 8000 seviyelerinin direnç, 7700 ve 7600 puanın ise destek noktaları olarak öne çıktığını belirtiyor.
Dün BIST 100 endeksi, yüzde 3,77’lik bir artışla 7796 puandan günü tamamladı. Bu durum, tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını oluşturarak finans dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. Gözler tekrardan borsaya çevrildi.
KKM den Çıkan Paralar Borsaya Girer Mi?
Son zamanlarda “KKM’den Çıkan Paralar Borsaya Girer Mi?” sorusu, birçok kişi arasında dolaşmaya başladı. KKM’den ayrılan paraların borsaya yönelip yönelmeyeceği aslında yatırımcıların tercihlerine bağlı bir durum. Ancak, borsa yükseliş trendini sürdürdüğü sürece, KKM’den çıkan paraların büyük bir kısmının borsaya akabileceği öngörülebilir.
KKM’deki yatırımcıların genel profili incelendiğinde, genellikle düşük riskli yatırımcılar olduğu gözlemlenir. Bu yatırımcılar, paralarını genellikle KKM öncesinde döviz, altın veya mevduatta tutmayı tercih ederler. Ancak, günümüzde borsanın çekiciliğinin arttığı ve birçok kişinin bu alana ilgi gösterdiği bir dönemde, KKM’den ayrılan yatırımcıların da bu hareketli piyasaya dahil olabileceğini düşünüyorum.
Borsaya katılımın yükseldiği bir dönemde, KKM’den çıkan yatırımcıların da borsaya yönelme olasılığının arttığını gözlemliyoruz. Özellikle borsa endeksi yükseliş eğilimini korudukça, bu geçişin daha da teşvik edilebileceğini söyleyebilirim. Tahminimce, KKM’den ayrılan yatırımcıların yaklaşık yüzde 20 gibi bir oranının borsaya dahil olabileceğini düşünüyorum.
KKM’den çıkan paraların ne kadarının borsaya gireceği, borsa performansı ve yatırımcıların risk tercihleri gibi faktörlere bağlı bir durum aslında ancak borsanın cazibesi arttıkça, KKM’den ayrılan yatırımcıların bir kısmının da bu hareketli piyasaya katılabileceğini düşünüyorum.