Mevduat Faizleri Çıkacak Mı? En Yüksek Mevduat Faiz Oranı Kaç Oldu?
Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat hesaplarını TL vadeli mevduata dönüştürme adımlarının ilk gününde bankalarda yoğun bir faaliyet gözlendiğini belirtiyor. TL vadeli mevduat için sunulan faiz oranlarının yükseldiğine dikkat çekiliyor. Bazı özel bankalarda faiz oranlarının büyüklüğe ve vadeye bağlı olarak yüzde 33-42 aralığında değiştiği ifade ediliyor. Kamu bankalarında ise TL vadeli mevduat faiz oranlarının yüzde 35-37 arasında olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarında hem Kamu Katılım Mevduatı’na hiç girmemiş tasarruf sahiplerine hem de bu mevduattan TL vadeliye dönmek isteyenlere aynı faiz oranlarının uygulandığı vurgulanıyor.
Özel bankalarda ise döviz dönüşlü Kamu Katılım Mevduatı hesapları için ekstra 2 puanlık bir fark önerildiği anlatılıyor. Merkez Bankası’nın belirlediği hedefe göre bankaların kur korumalı mevduat hesaplarının yüzde 50’sini TL vadeli mevduata dönüştürmesi gerektiği ve ayrıca döviz dönüşlü hesapların yüzde 5’inin TL vadeli mevduata çevrilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilememesi durumunda bankaların düşük faizli tahvil alımı yapmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.
TL vadeli mevduat faizlerinin arttığı belirtilirken, çoğu bankanın hem Kamu Katılım Mevduatı dönüşleri hem de doğrudan TL vadeli mevduatlar için aynı faiz oranlarını uyguladığı ifade ediliyor. Ancak sektördeki bu durumun bazı kişileri ve bankacıları kafa karışıklığına sürüklediği aktarılıyor. Bu kapsamda, TL vadeli mevduat faizlerinin yükseldiği gözlemleniyor ve özel bir bankacılık kaynağına göre, düz TL vadeli mevduatlar ve vadesi dolan Kamu Katılım Mevduatı hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşümü için yüzde 33-42 aralığında faiz oranları öne çıkıyor. Aynı kaynağa göre, vadesi dolan döviz dönüşlü Kamu Katılım Mevduatı hesapları için de benzer oranlar geçerli olup duruma göre 2 puanlık artış da yapılabilir.
Kamu bankalarından üst düzey bir yetkili, TL vadeli mevduat faizlerinin yüzde 35-37 aralığında olduğunu vurguluyor. Hem düz TL mevduatlar hem de döviz veya TL dönüşlü Kamu Katılım Mevduatı hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşümü için aynı faiz oranlarının geçerli olduğu bilgisine yer veriliyor. Kur korumalı mevduat faiz oranının ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) artışının ardından yüzde 25’e yükseldiği ifade ediliyor. Aynı kaynak, döviz dönüşlü Kamu Katılım Mevduatı hesaplarında vadesi dolan tasarruf sahiplerinin TL vadeli mevduata geçmek yerine mevcut durumda kalmak istediklerinde yüzde 25 faiz oranına ek olarak 3 puanlık bir prim uygulandığını belirtiyor.
Bir diğer özel banka kaynağı ise TL vadeli mevduat faizinin yüzde 37 seviyesine çıkarıldığını açıklıyor. Bu kaynak, hem düz TL vadeli mevduat hem de Kamu Katılım Mevduatı dönüşlü TL vadeli mevduatta faiz oranlarının değişmediğini ifade ediyor. Aynı zamanda, mevduat faizlerinin daha fazla artmasının maliyeti artırabileceği düşüncesiyle sınırlı kalmak gerektiğine işaret ediyor.
Bunun yanı sıra, bankacılık sektörü uzmanlarından biri, Kamu Katılım Mevduatı ile TL vadeli mevduat arasındaki en önemli farkın stopaj olduğunu belirtiyor. KKM hesaplarında stopaj uygulanmazken, TL vadeli mevduat hesaplarında belirli vadeler için yüzde 3 ila 5 arasında stopaj olduğunu hatırlatıyor. 1 yıl üzeri vadelerde ise stopajın sıfır olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda, tasarruf sahipleri ve bankacılar arasında hangi seçeneğin daha avantajlı olduğu konusunda belirsizlikler olduğunu vurguluyor.