Enka Ceo Mehmet Tara Kimdir? Nereli?

Agah Mehmet Tara, 3 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk vatandaşı olan Agah Mehmet Tara, evli ve üç çocuk babasıdır. İnşaat mühendisi olarak meslek hayatına adım atan Tara, sektördeki önemli pozisyonlarda bulunmuş bir liderdir.

Eğitim hayatına olan bağlılığıyla öne çıkan Agah Mehmet Tara, 1998-2002 yılları arasında ABD’de bulunan Cushing Academy’de eğitim aldı. Ardından 2002-2006 yılları arasında Wentworth Institute of Technology’de eğitimini sürdürdü, mühendislik alanında derinlemesine bir bilgi birikimi edindi.

İş hayatında da oldukça etkileyici bir kariyer çizgisi olan Agah Mehmet Tara, 2006-2007 yıllarında ENKA’nın Moskova, Rusya’daki projelerinde Saha Mühendisi olarak görev aldı. Ardından 2007-2008 yıllarında ENKA – WSOC Projesi’nde Proje Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2008-2009 yıllarında ENKA – Moskova Projeleri’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 2010-2012 yılları arasında ENKA – Rusya Projeleri & Gayrimenkul Geliştirme’nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak bulundu. Bu sürecin sonunda 2012 yılından itibaren ENKA – İstanbul’un Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanı olarak atandı.

Kariyerinin zirvesine ulaştığında, 2016 yılında Türkiye merkezli bir şirket olan ÇİMTAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca, İngilizceyi akıcı bir şekilde kullanabilen Agah Mehmet Tara, uluslararası iletişimde sorunsuz bir şekilde iletişim kurabiliyordu.

Agah Mehmet Tara, iş dünyasının ötesinde de etkin bir rol oynadı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak görev almanın yanı sıra, TEV Mütevelli Heyet Üyesi ve GİF Üyesi olarak da toplumsal sorumluluk alanında aktif bir rol üstlendi.

Agah Mehmet Tara, liderlik yetenekleri ve iş başarıları ile tanınan, iş dünyasının saygın isimlerinden biridir. TÜSİAD’daki görevleri ile de Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkı sağlamaktadır.

Enka Şirketi Hakkında

ENKA, 1957 yılında kuruldu. Bu tarihte, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan ve inşaat mühendisi olarak çalışan merhum Şarık Tara ve eniştesi merhum Sadi Gülçelik tarafından ortaklık şirketi olarak temelleri atıldı.

ENKA’nın ilk yıllarında, kurucuların özverili çalışmaları sayesinde büyümeye başlaması dikkat çekiciydi. Henüz genç bir şirket olarak, İstanbul’da İstinye Karayolu Köprüsü ve Rıhtımı gibi projelerde etkin rol oynadı. Babaeski-Kuleli Yolu gibi büyük inşaat projelerinde de faaliyet gösterdi. ENKA, özellikle zorlu teknik gereklilikler içeren veya karmaşık tasarım ve mühendislik çalışmalarının yapıldığı projelere odaklanarak diğer firmalardan ayrıldı.

Başlangıçtan itibaren, ENKA’nın yönetiminden personeline, mühendislerinden işçilerine kadar herkes birlikte çalıştı. Bu yaklaşım, şirketin işbirlikçi ve samimi yönetim anlayışının temelini oluşturdu. İlk yıllardaki projeler arasında Unkapanı Üst Geçidi ve Haydarpaşa Tahıl Ambarı gibi İstanbul’da önemli projeler yer aldı. Aynı zamanda Mudanya’da Siemens Kablo Fabrikası, İzmit’te Goodyear lastik fabrikası, Gebze’de Chrysler Kamyon Montaj Fabrikası ve Giresun’da Aksu Kâğıt Fabrikası gibi projelerde de ENKA’nın imzası bulunuyordu.

ENKA’nın başarıları, kurucularının vizyonu ve çalışma azmiyle birleşti. Bu sayede ENKA, inşaat sektöründe özel ve karmaşık projelere odaklanarak adını duyurdu.

ENKA, bugüne dek 52 farklı ülkede toplam 60 milyar ABD Doları tutarında 570 projeye imza atmıştır.

ENKA, 20.000’den fazla inşaat personelini bünyesinde barındıran bir insan kaynağına sahiptir. Aynı zamanda 4.000’ü aşkın inşaat teçhizatı ve makinesi ile donatılmış bir havuza erişimi bulunmaktadır. Bu olanaklar sayesinde dünya genelinde herhangi bir noktada en üst düzeyde kalite standartlarında hızlı hizmet sunabilme kabiliyetine sahiptir.

ENKA, “Daha İyi Bir Gelecek İçin Mühendislik” ilkesi doğrultusunda hareket eder. Çalışanlarının güvenliğini korumak, mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak, toplumun refahını artırmak, çevreye ve insana saygılı olmak, zararları en aza indirmek ve bunları yenilikçi bir bakış açısıyla, ahlaki değerlerden sapmadan gerçekleştirmek amacıyla çalışır. 2017 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir strateji benimsemiştir. “İşi İyi ve Doğru Yapmak”, “Toplumu Kalkındırmak”, “Çalışana Değer Vermek” ve “Çevresel Etkiyi Azaltmak” olmak üzere dört temel üzerine bu stratejisini inşa etmiştir.

ENKA, iş etiğinden sapmadan faaliyet gösterdiği toplumlarda olumlu etkiler yaratmanın ve sürdürülebilir bir miras bırakmanın önemine inanır. Kuruluşundan beri sosyal sorumluluk projelerine, yerel istihdam ve satın alma uygulamalarına yatırım yaparak topluma katkı sağlamıştır. Ayrıca çevresel etkileri azaltma amacıyla çalışmalar yürütmekte, müşterileriyle iş birliği yaparak sürdürülebilir kalkınmaya ve iklim değişikliği ile mücadeleye destek vermektedir.

ENKA, bu bilgi birikimi ve taahhüdü ile toplumlar ve çevre için olumlu etkiler bırakmaya devam etmektedir. Bu taahhüdü sayesinde ENKA, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi ve FTSE4GOOD Endeksi gibi prestijli sürdürülebilirlik ve ESG endekslerinde yer alarak tanınmış bir konum elde etmiştir.